Zienn - opvang en ondersteuning

0900 118 88 81

Kunst bij Zienn! #CH2018

Zienn doet mee aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (#CH2018) en wel met Kunst! Vanaf de lente is er in onze Algemene Opvang (Nieuweweg 3 Leeuwarden) een doorlopende expositie van werken van verschillende kunstenaars, onder wie Ans Markus (haar expositie ‘Verborgen Verdriet’ is verlengd t/m half september). En Zorgopvang De Marene doet mee aan de kunstroute die langs rivier De Potmarge loopt.

KUNST IN DE ALGEMENE OPVANG

Ans Markus exposeert Verborgen Verdriet

Op 21 maart opende kunstenares Ans Markus de expositie ‘Verborgen Verdriet’ in de Algemene Opvang. Met deze portrettenserie van haar hand zoomt Markus in op mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen. De serie ontstond toen Markus dak- en thuisloze mensen (mensen van wie het leven anders liep dan gepland) schilderles gaf; ze ving hen en hun bijzondere verhalen in ontwapenende portretten. De expositie ‘Verborgen Verdriet’ is verlengd tot en met half september 2018!

In de Algemene Opvang van Zienn vinden 40 dakloze mensen een tijdelijk thuis en proberen ze met begeleiding het leven weer op de rit te krijgen. Er wordt als het ware bij hun thuis geëxposeerd. ‘De combinatie van emotionele kunst, bewoners met “Verborgen Verdriet” en bezoekers die geen weet hebben van een daklozenopvang maakt deze expositie zo uniek’, laat Ans Markus weten. Ze koos deze plek om meer aandacht te genereren voor mensen die het moeilijk hebben. Eerder hing ‘Verborgen Verdriet’ in museum de Fundatie in Zwolle en museum Jan van der Togt in Amstelveen en trok deze 120 duizend bezoekers.

Het hele jaar kunst in de Algemene Opvang

Er is het hele jaar kunst te bewonderen in de Algemene Opvang. Van Ans Markus en van diverse lokale beeldend kunstenaars. We zijn blij en trots een indrukwekkende en wisselende expositie in huis te hebben. De kunstexpositie bezoeken? Dat kan, vrij van entreegeld, tijdens openingstijden. De openingstijden zijn:

  • dinsdag: 10.00 tot 17.00 uur
  • woensdag: 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdag: 10.00 tot 21.00 uur
  • vrijdag t/m zondag: 10.00 tot 17.00 uur

Bezoek aan de expositie loopt via de vrijwilligers van het atelier/winkel Prachtig Makke. Die vind je in de stand buiten de Algemene Opvang (tijdens openingstijden). Het adres van de Algemene Opvang is: Nieuweweg 3 Leeuwarden.

Over de Algemene Opvang

In de Algemene Opvang van Zienn in Leeuwarden wonen 40 dakloze mensen. Met begeleiding maken zij een nieuwe start in het leven, gericht op doorstroom naar weer (zo) zelfstandig (mogelijk) wonen. Zij, en andere cliënten van Zienn, maken in dit culturele jaar kunstwerken ten behoeve van de expositie. Onder andere met begeleiding van de vrijwilligers van atelier/winkel Prachtig Makke die in het souterrain van de Algemene Opvang een atelierruimte heeft. Daar werken ook cliënten van Zienn aan kunststukken.

KUNST AAN DE MARENE

Zorgopvang De Marene (J.H. Knoopstraat 2) ligt aan kunstroute die langs De Potmarge loopt. En doet als een van de 20 gebouwen mee aan de kunstroute ‘de groene verbinding’. Studenten van Kunstacademie Friesland maken met begeleiding van internationale kunstenaars bijzondere kunststukken van wilgentenen. Kijk maar eens op www. salix.kunstacademiefriesland.nl. De werken zijn in aanbouw!

Groen, groei, kunst!

Waarom van wilgentenen? Het Potmargebied heeft van alles met groen en groei. De Potmarge is een oud riviertje dat prachtig meandert ten zuidoosten van de binnenstad van Leeuwarden. Vroeger lagen langs de oevers van De Potmarge moestuinen, bloemkwekerijen en boomgaarden. Veel van de straat- en pandnamen herinneren nog aan die tijd. Zo ook de naam van onze Zorgopvang De Marene (marene komt van mare (zee, water) en van are (groei)).

In het ontwerp van het pand De Marene heeft de architect zich laten inspireren door de groene en parkachtige potmarge-omgeving. Dat is terug te zien in de diverse kleuren groen, het gebruik van hout en de glooiende vorm van het pand. Wat zal het kunststuk mooi tonen aan De Marene!

Over de Zorgopvang

In Zorgopvang De Marene wonen 52 dakloze of thuisloze mensen; zij krijgen er begeleiding bij het dagelijks leven en ook verzorging en verpleging.