Depressie: station waar geen trein stopt

“Normaal gaat het leven als een trein, deze gaat meestal hard en soms rijdt de trein langzaam, maar dendert voort en af en toe stop de trein bij een station, en dan stap je uit om even bij te komen. Maar wat als je op het verkeerde station uitstapt?

Op een vervallen station waar bijna nooit een trein stopt. Dan ga je op zoek. Door het woud naar een ander station. Maar als je dan in het woud verdwaalt waar de bomen steeds dichter op elkaar staan?

Dat overkwam mij, ik ging steeds dieper het woud in. Het was er mistig, vochtig en koud en soms gleed ik uit. Op een bepaald moment gleed ik uit en viel honderden meters diep in een ravijn. Op de wand groeiden kleine bomen en daar kon ik mij gelukkig aan vasthouden om niet helemaal in het diepe te vallen.

Van de ene boom naar de andere kon ik weer naar het woud klimmen. Maar dat ging niet gemakkelijk, soms hielden de wortels het niet of het was er glibberig en viel ik weer meters terug. Uiteindelijk is het mij na een lange tijd weer gelukt om met beide benen in het woud te staan. Nu loop ik weer door het woud waar meestal het zonlicht door de bomen schijnt. Enkele keren is het nog wel eens mistig en nat. Soms hoor ik een trein voorbij razen maar zie hem niet.


Binnenkort stap ik weer de trein van het leven. Daar ben ik van overtuigd.”

Psychiater-hoppen
Dit verhaal is geschreven door Roelof, die jarenlang ziek was. ‘Depressie maakt dat je assertiviteit en weerbaarheid verdwijnen. Ik had alleen nog maar negatieve gedachten, kon me niet verweren, maakte een puinhoop van mijn huis en mijn leven. Ik “schreeuwde” wel om hulp, maar het lukte niet om de juiste hulp te krijgen. Hopte van psychiater naar psychiater, slikte de verkeerde medicijnen, deed vergeefse pogingen om hulp bij mijn financiën te krijgen…’.

Uitgekleed basispakket
Na veel omzwervingen kreeg Roelof eindelijk de juiste behandeling en een jaar later was hij “genezen”. ‘Maar ja, de financiële problemen waren nog niet achter de rug. En weet je, als je eenmaal beter bent, ben je uit beeld van instanties. Je raadt het al: in een mum van tijd gleed ik weer in een depressie. Inmiddels was de psycholoog uit het basispakket en een aanvullende zorgverzekering kon ik niet betalen. Een uitzichtloze situatie. ‘

Ander leven na depressie
Op aanwijzing van iemand uit Roelofs netwerk – wie, dat weet hij niet – stond er op een dag een arts van de GGD op de stoep. Hij bracht Roelof in contact met Zienn. ‘Ik ben deze arts ontzettend dankbaar! 1,5 jaar lang kreeg ik hulp en inmiddels zit ik in de schuldsanering. In doe vrijwilligerswerk ik een museum en heb daar een leuke club mensen om me heen. De depressie heeft mijn leven erg veranderd. Vroeger was ik nooit eenzaam, nu wel. Ik ben diep gevallen, maar ben trots dat ik eruit geklommen ben.’

« lees meer ervaringsverhalen