12 september 2017

Kinderen en burgemeester openen gezinsafdeling Crisisopvang Burgum

Zienn Burgum (Prinses Margrietstraat 63) vangt mensen op die om welke reden dan ook dakloos zijn. Er is onder meer crisisopvang voor gezinnen. De gezinsafdeling biedt 8 gezinnen een tijdelijk thuis met begeleiding. Dat lukt nu nog beter dankzij een kleine verbouwing én de introductie van Veerkracht. Veerkracht is een begeleidingsmethodiek speciaal voor kinderen. Kinderen en burgemeester Jeroen Gebben van de gemeente Tytsjerksteradiel openen de hernieuwde gezinsafdeling vanmiddag.

Op dit moment wonen er 20 kinderen in Crisisopvang Burgum. Jaarlijks verblijven er zo’n 30 tot 35 kinderen. Zij ‘komen niet alleen maar met de ouders mee’ naar de opvang; ze hebben net als hun ouders veel meegemaakt en verdienen net zo hard begeleiding. Vandaar Veerkracht! Ook Zienn Leek heeft crisisopvang voor gezinnen en ook daar wordt gewerkt met Veerkracht.

Hoe werkt Veerkracht?

Veerkracht gaat over welzijn, ouderschap en ontwikkeling. De Veerkracht-begeleiders gaan na hoe een kind in zijn/haar vel zit. Aan de hand van werkbladen en praatplaten maken ze emoties, zelfbeeld, armoede, hobby’s/sport, krachten en familie/vrienden bespreekbaar. Zo wordt helder welke hulp en aandacht het kind wenst en nodig heeft. Veerkracht helpt kinderen zich (weer) goed te voelen. Veerkracht richt zich ook op ouders, op de versterking van hun rol als opvoeder.

Kwetsbaar

De begeleidingsmethodiek Veerkracht komt uit de Vrouwenopvang waar het accent ligt op huiselijk geweld. Daar is in de Maatschappelijke Opvang –zoals in de crisisopvang voor gezinnen van Zienn– niet altijd sprake van. Veerkracht is nog niet zo lang geleden doorontwikkeld voor kinderen in de Maatschappelijke Opvang. Want ook daar is de positie van kinderen soms kwetsbaar. Ze groeien op met bijvoorbeeld schulden, ruzies, verslaving, criminaliteit, psychische problemen en/of dakloosheid om hen heen. Omstandigheden die hun welzijn in de weg kunnen staan. Samenwerkingspartner Het Kopland (vrouwen- en maatschappelijke opvang) heeft Zienn getraind in de toepassing van Veerkracht.

Verbouwing

Door de verbouwing is de gezinsafdeling nu helemaal gescheiden van de volwassenenafdeling.
De gezinnen hebben meer privacy en beschikken nu over een eigen woonkamer met keukenblok en eigen slaapkamer(s) met sanitair.

« terug naar het overzicht