Zienn - opvang en ondersteuning

0900 118 88 81

Expositie Ans Markus in Algemene Opvang

21 juni 2018

De expositie ‘Verborgen Verdriet’ van Ans Markus in de Algemene Opvang van Zienn is in heel 2018 te zien! Naast Ans Markus exposeren in deze (en volgende) maanden veel lokale beeldend kunstenaars hun werk. De Algemene Opvang is blij en trots een indrukwekkende en wisselende expositie in huis te hebben in het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. Bezoekers zijn tijdens bezoektijden* welkom en de toegang is gratis. De Algemene Opvang zit aan de Nieuweweg 3 in het centrum van Leeuwarden.

Over ‘Verborgen Verdriet’

‘Verborgen Verdriet’ is sinds 21 maart te zien in de Algemene Opvang, Ans Markus kwam de expositie op die dag openen. Verborgen Verdriet (2014-2015) is een serie portretten waarin Markus focust op mensen met zorgen en verdriet waar de buitenwereld geen weet van heeft. De serie ontstond door een aantal jaren schilderles te hebben gegeven aan dak- en thuisloze mensen. Zij heeft de verhalen van deze mensen, die door omstandigheden een ander leven kregen dan gepland, verwerkt in ontwapenende portretten. Eerder hing de serie in museum de Fundatie in Zwolle en museum Jan van der Togt in Amstelveen waar 120 duizend bezoekers de werken zagen.

Unieke locatie

In de Algemene Opvang van Zienn vinden 40 dakloze mensen een tijdelijk thuis en proberen ze met begeleiding het leven weer op de rit te krijgen. Er wordt als het ware bij hun thuis geëxposeerd. ‘De combinatie van emotionele kunst, bewoners met “Verborgen Verdriet” en bezoekers die geen weet hebben van een daklozenopvang maakt deze expositie zo uniek’, laat Ans Markus weten. Ze koos deze plek om meer aandacht te genereren voor mensen die het moeilijk hebben.

lokale kunstenaars

Naast de portrettenserie van Markus, zijn ook kunstwerken van  lokale beeldend kunstenaars te bezichtigen in de Algemene Opvang. De werken (schilderijen en beelden) worden tentoongesteld in het souterrain, op de begane grond en bij de statige trap naar de eerste verdieping. Vrijwilligers van het atelier/winkel ‘Prachtig Makke’ begeleiden de expositie en de bezoekers. ‘Prachtig Makke’ heeft een atelierruimte in het souterrain van de Algemene Opvang.

*Bezoektijden expositie Algemene Opvang

De exposities in de Algemene Opvang (Nieuweweg 3 Leeuwarden) zijn in het culturele jaar vrij van entreegeld tijdens bezoektijden te bezichtigen. Die zijn:
• dinsdag: 10.00 tot 17.00 uur
• woensdag: 10.00 tot 17.00 uur
• donderdag: 10.00 tot 21.00 uur
• vrijdag t/m zondag: 10.00 tot 17.00 uur

Meer informatie over Zienn en de Culturele Hoofdstad

  • Meer informatie over Ans Markus: www.ansmarkus.nl.
  • Ook Zorgopvang De Marene doet mee aan de Culturele Hoofdstad en is onderdeel van de kunstroute ‘De Groene Verbinding’.  Meer informatie over Zienn en de Culturele Hoofdstad Leeuwarden: www.zienn.nl/ch2018.
Terug naar het nieuwsoverzicht