19 maart 2018

Kunst van wilgentenen bij De Marene

In de vijver bij Zorgopvang De Marene drijft sinds 19 maart kunst van wilgentenen. De Marene (J.H. Knoopstraat 2 Leeuwarden) ligt aan kunstroute ‘de groene verbinding’ die langs het riviertje De Potmarge loopt en doet als een van de 20 gebouwen mee aan de kunstroute. Het groenrijke Potmarge-gebied dient als entourage voor de kunstroute die in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad is ingericht door Kunstacademie Friesland.

Drijvend kunstwerk van wilgentenen

Studenten van Kunstacademie Friesland maken met begeleiding van internationale kunstenaars bijzondere kunststukken van wilgentenen. Kijk maar eens op www.salix.kunstacademiefriesland.nl. Daar valt te lezen over het hoe en waarom van de kunstwerken en de kunstroute. Op de kaart staat aangegeven welke panden zijn (of worden) voorzien van een kunstwerk. Klik op een locatie en bekijk hoe de kunstwerken stap voor stap vorm kregen. Het werk bij De Marene is 19 maart geplaatst in de vijver voor het pand en is daarmee een drijvend kunstwerk.

Groen, groei, kunst!

Waarom van wilgentenen? Het Potmargebied heeft van alles met groen en groei. De Potmarge is een oud riviertje dat prachtig meandert ten zuidoosten van de binnenstad van Leeuwarden. Vroeger lagen langs de oevers van De Potmarge moestuinen, bloemkwekerijen en boomgaarden. Veel van de straat- en pandnamen herinneren nog aan die tijd. Zo ook de naam van onze Zorgopvang De Marene (marene komt van mare (zee, water) en van are (groei)).

In het ontwerp van het pand De Marene heeft de architect zich laten inspireren door de groene en parkachtige potmarge-omgeving. Dat is terug te zien in de diverse kleuren groen, het gebruik van hout en de glooiende vorm van het pand. Daar past het wilgentenen-kunstwerk prachtig bij!

Zienn en de Culturele Hoofdstad

Ook de Algemene Opvang doet mee aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad en organiseert in 2018 diverse exposities. Onder andere de bekende kunstenares Ans Markus exposeert bij Zienn. De opening van de expositie in de Algemene Opvang is op 21 maart.

Kijk ook op www.zienn.nl/ch2018

« terug naar het overzicht